Pályázataink
Pályázataink
Eseménynaptár
Ke
Sze
Csü
Szo
Va

Kattintson a dátumra
Tudta-e, hogy...
  a Váraljai Parkerdő területe 238 hektár?


Látogasson el hozzánk!


Autóbusz-közlekedéssel kapcsolatos tájékoztatást
itt érheti el.2019–2020. évi belföldi közforgalmú menetrend


Váralja - Várfő

RÖVID TÖRTÉNET:Miklós Zsuzsa írja a vár régészeti feltárásával foglalkozó tanulmányában:

A Tolna megyei Váralja-Várfőn, a Völgységi-patak völgyéből meredeken kiemelkedő hegycsúcson egy kisméretű, jelenleg terasszal övezett vár áll. A lakóterület 11-15 x kb. 30 m (0,039 ha). A Tolna megyei várkutatási program keretében a szerző 1994-1995-ben feltárta a védett területet és kutatóárokkal átvágta a teraszt. Ennek eredményeként tisztázódott a vár kora, alaprajza, valamint az erődítés módja.

A vár középpontjában állt a 7 x 7,5 m alapterületű, kő alapozású lakótorony. Körülötte helyezkedett el a gazdasági udvar: kemence, tárológödrök és minden bizonnyal kisebb felszíni építmények, amelyek nyomtalanul elpusztultak. A hegytető peremén futott körbe a szintén kő alapozású körítőfal. Miután a vár építőanyagát szinte teljesen elhordták, nem dönthetõ el, hogy a torony és a körítőfal felmenő fala kőből vagy téglából épült-e. A felszínen és az ásatás során is találtunk téglatöredékeket, amelyek ezekből származhatnak. A leletanyag zöme kerámia (fazék-, korsó-, kancsó-, bogrács-, csésze-, palack-, fedőtöredékek). Ezeket kiegészítik a vas-, bronz- és üveg használati tárgyak. A leletek alapján a vár használata a XIII. század második felére tehető.

Váralja-Várfőn tehát a XIII. század második felében - az Árpád-korban jellemző - kismértetű vár állt. Teljes feltárásával megismerhettük lakóterületének berendezését és erődítésének módját is. A kisméretű erődítményben ezek szerint a lakótorony mellett a tulajdonosnak és családjának mindennapi életéhez szükséges objektumok (sütőkemence, tárológödrök és feltehetően a felszínre épített kisebb melléképületek) helyezkedtek el. Építtetője, tulajdonosa ismeretlen, de minden bizonnyal azonos a falu birtokosával. Az ásatási megfigyelések szerint a vár pusztulását ellenséges támadás és tűz okozhatta.

Forrás: Miklós Zsuzsa: Váralja-Várfő XIII. századi vára ( A Wosinsky Mór múzeum Évkönyve XX. Szekszárd 1998) IV.06.31

Látogatóink 2013. február 20-tól, eddig 3902 oldalunkat tekintették meg

Minden Jog Fenntartva © 2013 | Adatkezelési Tájékoztató | © MBM Studió 2013.
Utolsó módosítás: 2023. December 23. Saturday